Kanonløpet

Motbakkeløpet Kanonløpet har blitt arrangert av Halden IL siden 2008. Løpet er en videreføring av det som het Klokketårnløpet, som på 90-tallet ble arrangert i den samme løypen som Kanonløpet nå går gjennom. Kanonløpet starter på Halden torg og slutter oppe på Fredriksten festning. I løpet av 0,8 km har deltakerne gått fra å være to meter over havet til 122 meter over havet.

Et løp gjennom historien

Under Kanonløpet passerer deltakerne flere av festningens historiske steder, som blant annet har blitt brukt til å forsvare landet. Her er det trange smug og porter fra helt tilbake til 1600-tallet, og fra disse kan du se den vakre utsikten over fjorden, byen og helt over til Sverige. Det er ikke til å legge skjul på at løpet er tungt og bratt, men det skal være mulig for de fleste å komme seg opp. Stigningen er på 15 %. Det finnes en egen start for unge under 16.

De siste årene har elektronisk påmelding og tidtaking blitt en greie. Dermed kan deltakere selv hvor lang tid de har brukt på å komme seg til Klokketårnet ved hjelp av EQ Timing. På den måten kan tid måles nøyaktig. Rekordholdere i skrivende stund er Petter Thoresen for menn (3:27 min) og Kajsa Nilsson for kvinner (4:17).

Du trenger ikke ha et ønske om å sette ny rekord for å ville delta i Kanonløpet, men har du deltatt tidligere er det jo en idé å prøve å slå din gamle rekord. Etter endt løp er det som regel minst et år til neste gang, og da har du god tid på deg til å trene til neste løp. Øv gjerne ved å løpe opp til festningen alene. Kanonløpet er tross alt et løp gjennom historiske omgivelser, og det gir en idyllisk følelse å være på toppen.